Vernisaj Mathieu Pernot: „Voyage en Roumanie” I Impuls 2024

Prezentarea expoziției

Imaginile din această expoziție au fost realizate în timpul unei vizite în România în 1998. În timpul acestei călătorii, care constituie un episod singular în opera autorului, Mathieu Pernot a împărtășit viața de zi cu zi a familiilor de rromi din Timișoara și din satele de la granița cu Ungaria.

Timp de trei luni, el a străbătut țara pentru a se întâlni cu această comunitate, realizând portrete și imagini ale diversității habitatului lor: corturi ridicate pentru activitățile nomade sezoniere, case construite în satele din mediul rural românesc și palate spectaculoase construite în anumite orașe. Caracterul frontal al încadrărilor și absența efectelor în imagini plasează această lucrare în tradiția fotografiei documentare, ale cărei coduri le folosește.

Ținut multă vreme confidențial, acest proiect a fost expus pentru prima dată la aproape 20 de ani de la realizarea sa. Realizate cu o cameră Rolleiflex, aceste imagini evocă acum o altă epocă a practicii fotografice, evocând memoria întâlnirilor trecătoare, puterea locurilor și forța chipurilor oamenilor pe care îi întâlnim.

Roumanie, 1998 – Mathieu Pernot

Roumanie, 1998 – Mathieu Pernot

Prezentarea artistului

Mathieu Pernot s-a născut la Fréjus în 1970. Locuiește și lucrează la Paris. După studii științifice, s-a înscris la École nationale supérieure de la photographie din Arles, pe care a absolvit-o în 1996.

Lucrările sale își au rădăcinile în fotografia documentară, dar se abate de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative și a construi narațiuni cu mai multe voci. Artistul lucrează în serii, fiecare dintre ele oferind un punct de vedere asupra marilor probleme politice și sociale care zguduie societatea în relația sa cu marginile și periferia.

Lucrările sale au făcut obiectul unei expoziții personale la Jeu de Paume în 2014 și al unei retrospective la Fundația Mapfre din Madrid în 2023. Este autorul a aproximativ cincisprezece monografii. A fost distins cu premiul Nadar în 2013 și cu premiul Niepce în 2014. În 2019, i se va acorda premiul Henri Cartier Bresson pentru un proiect în Orientul Mijlociu, pe urmele familiei sale și a istoriei recente a regiunii.