Seeing Ukraine: festival de film

Între 5 și 8 mai, vă invităm să explorați poveștile unor oameni curajoși și rezilienți care au luptat și continuă să lupte pentru independență și un viitor pașnic. Vă invităm să vedeți Ucraina!

Filmele prezentate în cadrul festivalului de film Seeing Ukraine pe parcursul a patru zile provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”. Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență.

Seeing Ukraine este un proiect realizat de FunkForum e.V. Co-organizat de Institutul Francez, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului „Faina UA”) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival). Găzduit de Universitatea de Vest Timișoara. Proiectul este sponsorizat de ifa (Institut für Auslandsbeziehungen – Institutul pentru Relaţii Externe) prin fonduri puse la dispoziție de Auswärtiges Amt (Ministerul Federal de Externe al Germaniei), precum și de Institutul Francez România.

Festivalul are loc în Universitatea de Vest (Bv. Vasile Pârvan 4, Amfiteatrul A01), în grădina Institutului Francez (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) și la Facultatea de Arte și Design (Str. Oituz 4, la mansardă).

Program

Vezi aici toate informațiile despre filme.

Intrarea la toate filmele și evenimentele este gratuită. Recomandarea generală de vârstă: + 16

În serile de 5, 6 și 7 mai va fi prezentă și o parte din comunitatea ucranieană stabilită la Timișoara, care va pregăti o recepție ucraineană pentru spectatori.